8. srpnja 2008. - Umrla Kata Šoljić

Kata Šoljić, žena koja na po seban način simbolizira žrtvu svih majki čija su djeca nastradala u Domovinskom ratu, preminula je u dubokoj starosti, 8. srpnja 2008.

Kata Šoljić rođena je 1922. u Vukšiću Donjem, kod Brčkog, a ratne tragedije obilježile su generacije obitelji Šoljić. U Drugom svjetskom ratu izgubila je brata i tri polubrata koji su strijeljani. U Domovinskom ratu život za slobodu Hrvatske i obranu grada Vukovara položila su sva četiri njezina sina: Niko, Ivo, Mijo i Mate Šoljić. Tragedija Kate Šoljić nastavila se i nakon rata jer je prošlo 12 godina, sve dok tijelo sina Nike, nije posljednje pronađeno u grobnici kod Srijemske Mitrovice. Njegovo tijelo pronađeno je gotovo slučajno jer nije položeno u masovnu grobnicu već je nakon mučenja pokopan u zabačenoj, neoznačenoj grobnici. Iako je ostala bez sva četiri sina, gospođa Šoljić nije klonula duhom već je naprotiv u javnosti pozivala na mir i staloženo objašnjavala kako njezini sinovi nisu poginuli uzalud.

Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Katu Šoljić za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednosti, a od udruge branitelja invalida i udovica Domovinskog rata primila je nagradu Junakinje Domovinskog rata. Za života su ju zbog obiteljske tragedije i hrabrog držanja mediji prozvali 'majka hrabrost', no vremenom je priča o Kati Šoljić postala dio svojevrsne kolektivne amnezije na sjećanje o tragedijama hrvatskih obitelji nastradalih u Domovinskom ratu.