Pronađeni dio Lumbarajske psefizme odgovorit će na ključna pitanja

Veliko otkriće u Lumbardi na Korčuli. Arheolozi Centra za prapovijesna istraživanja pronašli su dio Lumbardske psefizme-ključnog za tumačenje  jednog od najvažnijih svjetskih spomenika starogrčke povijesti starog 2300 godina.

Na brežuljku Koludrt 1877. pronađen je dio Lumbarajske psefizme. Od tada taj pravni dokument o funkcioniranju grčkih kolonija uklesan u kamen izaziva interes znanstvenika diljem svijeta.

Tijekom posljednjih 140 godina su se povremrno pronalazili neki fragmenti. Dosta teksta tog izuzetno važnog teksta nedostaje pa su napisane 100 knjiga na svim svjetskim jezicima koji su pokušali rekonstruirati na neki način taj tekst - više ili manje uspješno - kako bi spoznali što piše na tom spomeniku. Upravo zato fragment pronađen u sloju nabacanog kamena helenističke cisterne-svjetska je senzacija, objasnio je dr.sc. Hrvoje Potrebica, voditelj istraživanja, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Osjećaj je izvrstan, kaže Miro Vuković sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U početku nama je bilo negdje u primisli da bi ostaci psefizme još mogli biti ovdje. Mi smo primarno došli sanirati ovu cisternu , međutim nismo očekivali da ćemo ju pronaći i u momentu pronalaska nama i u stručnom smislu i tu na terenu bio super osjećaj.

Pronađeni dio ključan je za tumačenje Lumbarske psefizme - desni gornjni kut, desetak sačuvanih redova.

On je jako bitan jer točno taj dio nedostaje, pa se onda oko njega vodi puno debata u interpretacijama i to je taj dio kad stručnjaci idu iščitavati, zapravo manje više pretpostavljasju, a ono će sad pomoći da se da konačni zaključak što tu piše, kaže Vuković.

Lumbardska psefizma svjetski je poznati spomenik - potječe iz 3. stoljeća prije Krista.

Hrvoje Potrebica: Riječ je sigurno o najvažnijem spomeniku pisanom jadranskih Grka, medjutim vrijednost psefizme nije samo epigrafski nego u sadržaju koji onma pruža, riječ je o jedinstvenom pravnom dokumentu koji zapravo govori o podjeli zemljišta i najednosatavnije rečeno unutra je opis osnovanja grčkih kolonija. Sad će doći u laboratorij i onda ćemo kontaktirati najbolje od najboljih jer psefiozma to zaslužuje da obavimo taj forenzični dio, bit će malo CSI a onda možemo se početi bavit povijesnom interpretacijom.

Istodobno uz pomoć Ministarstva kulture osiguran je i novac za sanaciju helenističke cisterne.

Općina Lumbarda otkupila je zemljište na kojem se nalazi arheološki lokalitet. Za sve znatiželjnike postavit će i repliku Lumbardske psefizme - koja se inače čuva u Zagrebu.