12. srpnja 1924. - Pad aviona na Dubrovnik

U pionirskom razdoblju razvoja zrakoplovstva nerijetko su se događale tragične nezgode, no malo je poznato da su se dvije takve nesreće dogodile nad Dubrovnikom.

Prvi takav slučaj zabilježen je 12. srpnja 1924. kada se u predjelu Solitudo u Lapadu srušio vojni zrakoplov s oznakom I-27 pri čemu je poginula tročlana posada. No mnogo neobičnija zrakoplovna tragedija dogodila se 8. lipnja 1936., kada se vojni zrakoplov srušio na Prijeko, usred staroga grada. Za taj događaj znalo se samo po pričanju starih Dubrovčana jer su vojne vlasti pad zrakoplova proglasile vojnom tajnom u nastojanju da se ne naruši ugled Ratnog zrakoplovstva.

Ipak, događaj je zabilježen na privatnim snimkama jednog pretka našeg suradnika, koje ovom prigodom ekskluzivno prikazujemo. Vojni je zrakoplov pri letu iz smjera Gruža zapeo desnim krilom za kulu Minčetu i uz strašan tresak pao na križanje Žudioske ulice i Prijekog te se pritom zapalio. Stradala su obojica pilota, ali i sedmero Dubrovčana. Veliku požrtvovanost u spašavanju ozlijeđenih i gašenju požara pokazali su dubrovački vatrogasci. Još je nekoliko građana ozlijeđeno, a kolika je bila snaga požara vidi se još i danas u Žudioskoj ulici gdje se kamen istopio.

Uzrok neobične nesreće bio je vrlo banalan. Naime, posada iskusnih zrakoplovaca htjela je svojim letačkim vratolomijama zadiviti nepoznatu mladu učiteljicu koja je odsjela u hotelu „Gradac“. Nekoliko su dana uspješno letjeli dok ljubavna igra nije dobila tragičan kraj!