14. srpnja 1918. - Rođen Ingmar Bergman

14. srpnja 1918. godine, u Upsali u Švedskoj rođen je Ingmar Bergman, jedan od najvećih europskih, ali i svjetskih filmskih redatelja.

Do posljednjeg daha borac za filmska prava i dignitet struke, Bergman je često javno pozivao građanstvo da filmove gleda u kinu, jer oni tamo i pripadaju. Od mladih dana Bergman skreće pozornost na sebe uspješnim vlastitim dramskih tekstovima i bilo je pitanje vremena kada će prijeći iz kazališta na film.

Kasnih pedesetih i to se događa s velikim uspjehom. Ipak, ovom prilikom posebno treba naglasiti njegovu seriju filmova o srednjem vijeku „Sedmi pečat“ iz 1957. i „Djevičanski izvor“ iz 1960. godine. Oba filma smatraju se najboljim prikazom srednjovjekovnog života uopće, a kulturna tradicija, ali i mrak srednjega vijeka sjajno su dočarani krajnje reduciranim redateljskim postupcima.

U filmu „Sedmi pečat“ opće mjesto zauzima slavna scena igranja šaha sa smrću. „Djevičanski izvor“ pak donio je prikaz prodiranja kršćanstva i napuštanja drevnih poganskih kultova te opće nesigurnosti. S druge strane velika inspiracija Bergmanu bila je psihologija pa ne čudi što je nekoliko njegovih filmova, posebice „Licem u lice“, sjajno dočaralo unutarnja previranja glavnih junaka. Ingmar Bergman kao jedan od najvećih redatelja uopće imao je za života ali i poslije smrti 2007. godine, mnogo poklonika. Ipak, najveći među njima svakako je Woody Allen, koji mu je u filmu „Annie Hall“ odao veliko priznanje.