15. srpnja 1953. - Počelo Splitsko ljeto

Sredinom prošloga stoljeća splitski kulturni djelatnici osjetili su potrebu produžetka kazališne sezone na ljetne mjesece.

Tada kroz grad prolazi ili se u njemu i u okolnim ljetovalištima zadržava na odmoru najviše turista, a među njima su takozvani konzumenti kulture. Po ugledu na festivalske priredbe na otvorenom što su nicale diljem Sredozemlja te na Dubrovačke ljetne igre i Split je 1953. utemeljio svoje ljetne priredbe.
U prvo vrijeme bio je to produžetak sezone Hrvatskog narodnog kazališta, no i kasnije su ansambli toga teatra nosili najveći dio tereta u ostvarenju veoma bogatog programa.

Prve Splitske ljetne priredbe počele su 15. srpnja 1953. izvedbom "Aide" na Peristilu Dioklecijanove palače. Na tom povijesnom mjestu dugi niz godina otvarat će se i zatvarati Priredbe Verdijevom "Aidom". Osvojeni su i novi prostori, na primjer Meštrovićev kaštelet, Cararina poljana i niz drugih. Arije iz  "Nabucca", "Turandot", "Atile", odjekivale su splitskim prostorima, a veoma uspješnu praizvedbu doživjela je opera "Judita" Frane Paraća. Festival je u međuvremenu preimenovan u Splitsko ljeto i u novije vrijeme uz klasična dramska djela izvode se predstave pučkoga izričaja, uz simfonijske koncerte ovdje se susreću i jazz sastavi. Popis uglednih domaćih orkestara i umjetnika koji su nastupili na Splitskom ljetu veoma je dug. Od 1984. za najbolje dramske i glazbene izvedbe dodjeljuju se nagrade stručnih ocjenjivača što festivalu daje dodatnu natjecateljsku draž.