Malostonska kamenica dobila oznaku izvornosti

Tko je jednom kušao malostonsku kamenicu uvijek joj se vraća. Kažu da je najbolja na svijetu. Ostrea edulis, malostonska kamenica, dobila je zaštićenu oznaku izvornosti. Za školjkare, koji se u proizvodnji susreću s brojnim problemima, to će mnogo značiti, posebno u zaštiti od nelojalne konkurencije.

Mato Franušić prvi je hrvatski školjkar koji je svojedobno dobio novac iz fonda Europske unije za ribarstvo - bavi se isključivo uzgojem malostonske kamenice i u tome vidi perspektivu.

Razloga za zadovoljstvo ima i ovih dana, baš kao i ostali članovi udruge stonski školjkari. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji  je dobio zaštićenu oznaku izvornosti. To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla kraljice školjaka. Slijedi postupak pred Europskom komisijom - pa će stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području Europske unije.

Inače europska plosnata kamenica 70-tih godina prošlog stoljeća gotovo je uništena zbog parazita uvezenih u Francuskoj. Ostala je živjeti na malim izdvojenim oazama i jedna od tih oaza je malostonski zaljev.

Nažalost  čovjek nije jedini ljubitelj kraljice školjaka - velik problem godinama stvaraju ovrate. Kako bi se utvrdilo koliko prožrdljiva riba napravi štete pokrenut je i projekt u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.