Varaždin na poštanskim markama

Hrvatska je pošta pustila u optjecaj dvije poštanske marke s motivima grada Varaždina. Dvije su to od ukupno dvadesetak ovogodišnjih izdanja prigodnih maraka koje će svijetu pokazati naše kulturne i prirodne ljepote.

Poštanska marka zalijepljena na pošiljku dokaz je da je poštarina plaćena. No već gotovo dva stoljeća marke su postale veleposlanici svojih zemalja i naroda.

Kad je prije četrdeset godina francuska pošta stavila sliku Brigitte Bardot s niskom nominacijom, ona je bila uvrijeđena i žalila se. Tek je kasnije shvatila da je ponosna na to što je bila na marki koja je rijetka.

I Varaždin se može podičiti svojim vizurama na poštanskim markama. 1942. je na poštanskoj marki bio Stari grad, nakon toga u Jugolsaviji smo imali jednu marku povodom 800. godišnjice grada Varaždina, i 2006. povodom obilježavanja 800 godišnjice proglašenja Varaždina kraljevskim gradom, objašnjava Milan Pavleković iz Kluba kolekcionara Varaždinske županije.

Od sada su kolekcionari bogatiji za dvije marke - s motivom crkve Svetog Nikole i jednog od najpopularnijih festivala - Špancirfesta.

U 20 godina dugoj povijesti festivala i niza nagrada ovo je prvi puta da se jednom ovakvom događaju da priznanje kako bi bio na poštanskoj marki, izjavila je Jelena Toth iz Turističkog ureda Varaždin.

Varaždinci su marke i razglednice doslovno - razgrabili. Nominalna vrijednost marke je tri kune i deset lipa, a tiskana je u sto tisuća primjeraka. Pa ako je dobijete - čuvajte je, jer možda će postati - prava filatelistička rijetkost.