16. srpnja 1937. - Prva hrvatska drama u Južnoj Americi

U petak 16. srpnja 1937. u kazalištu Odeon u Buenos Airesu premijerno je izvedena drama „Pustolov pred vratima“, djelo središnje ličnosti hrvatske moderne Milana Begovića. 

Time je tom našem književniku pripala titula prvog hrvatskog autora predstavljenog u Južnoj Americi. Drama "Pustolov pred vratima" govori o neiživljenom životu nasmrt bolesne djevojke kojoj je skora smrt postala aranžer snova. Begović ju je napisao u Italiji. Prikazivala se i u Brazilu, Urugvaju, SAD-u i Španjolskoj.

Begovića su čitali na njemačkom, engleskom, bugarskom, češkom, mađarskom, talijanskom i španjolskom. Izniman književni i kazališni uspjeh tog literata zaljubljenog u život u hrvatskoj je sredini donekle izostao. „Kao da mi je pero bilo umočeno u neku prokletu tintu“ svjedočio je sam pisac. Najpoznatija su mu djela "Dunja u kovčegu", "Sablast u dvorcu", "Giga Barićeva", "Knjiga Boccadoro", libreto "Ero s onog svijeta" i komedija "Američka jahta u splitskoj luci".

Zbog javne djelatnosti u NDH, komunistička je vlast Milana Begovića kaznila na najgori mogući način – zabranom objavljivanja knjiga. Ipak, 1961. snimljen je film "Pustolov pred vratima". Begovićeve drame danas izvode mnoga hrvatska kazališta, a objavljena su i njegova sabrana djela. Veliki hrvatski književnik to nije doživio.

„Srce hrvatskog pisca Milana Begovića zauvijek je stalo 13. svibnja 1948. Čovjeku koji je cijeli život posvetio kazalištu to isto kazalište nije izvjesilo ni crnu zastavu“.