Flautistica svirala Mozarta dok su joj kirurzi operirali mozak

Glazba nikad nije prestala za Sofiju Pinaevu, koja je izvodila koncert na flauti dok su joj kirurzi uklanjali tumor na mozgu u austrijskoj klinici, prema video snimci koju su njezini liječnici objavili u srijedu.

Kirurzi su zamolili 25-godišnju glazbenicu podrijetlom iz Rusije da svira kako bi bili sigurni da nisu oštetili kritične dijelove njezina mozga, objavili su na sveučilišnoj klinici u Grazu.

Operacija je obavljena prošle godine, no bolnica je odlučila pričekati s objavom svih detalja dok ne budu sigurni da se djevojka u potpunosti oporavila.

Operacija mozga u budnom stanju jedini je način da se ukloni takav tumor a da se ne žrtvuju neke moždane funkcije, rekao je Gord von Campe, koji je vodio liječnički tim.

U takvom tipu operacije pacijenti su primili anesteziju no bili su budni dva sata koliko je trajala operacija. Pinaeva je u operacijskoj dvorani izvodila Mozartovu "Malu noćnu muziku" te Bacha i Prokofieva. Operacija je završena gotovo bez i jednog problema.

Bio je mali incident, rekla je mlada glazbenica na konferenciji za novinare u Grazu. Pogriješila sam za vrijeme sviranja.

Kirurzi su se zabrinuli da je nešto pošlo po krivu, no glazbenica je rekla kako je odmah objasnila da je jednostavno odsvirala pogrešnu notu.