Što nudi 7. festival Miroslav Krleža

Program 7. festivala Miroslav Krleža, koji se održava od 1. do 7. srpnja,  posvećen 125. obljetnici rođenja toga književnika predstavljen je na konferenciji za novinare u Krležinu Gvozdu.

Festival počinje premijerom predstave/kviza "Krležina igra detekcije" redatelja Marija Kovača u dramaturgiji Ane Prolić, najavio je ravnatelj  Festivala Miroslav Krleža Goran Matović. Završava predstavom srpskoga redatelja Zlatka Pakovića "Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?" u produkciji Montažstroja.

Reprizirat ćemo, istaknuo je Matović, i prošlogodišnju premijeru redatelja Ivana Planinića "Doviđenja na nebu".

U programu je i projekcija filma "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka na kojoj će sudjelovati glumci i filmska ekipa.

U popratnom dijelu programa, najavljena je i konferencija  "Sukob Tita i Staljina: 70 godina kasnije" na kojoj sudjeluju  profesor Filozofskoga fakulteta u Ljubljani Božo Repe i Tvrtko Jakovina s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu te glumac Luka Dragić.

Pred Krležinim spomenikom u Dubrvakinu putu Nikša Marinović kazivat će Krležine zapise "O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstvu", a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) o Krležinim rukopisima govorit će Lada Čale Feldman, Tomislav Brlek i Irena Galić Bešker.

U sklopu 7. festivala Miroslav Krleža na Krležinu Gvozdu bit će otvorena izložba "Dijalozi" Boris Bućan/Miroslav Krleža. Autor postava je akademik Tonko Maroević.

Najavljena je i izvedba radiodrame "Krleža, stani u red!, autorice Vesne Mačković, a na "Sjećanju Krležinih suvremenika" govorit će Rupprecht S. Baur u razgovoru s Goranom Matovićem dok će o "Krleži na njemačkom" u razgovoru sudjelovati Rupprecht S. Baur, Marijan Bobinac, Boris Perić i Branko Brezovec.

Pokrovitelji 7. festivala Miroslav Krleža su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba.