"Za srebro sam dobio tisuću kuna, kolega iz Srbije 10 tisuća"


Na jučerašnoj dodijeli Oskara znanja peterostruki oskarovac Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin održao je govor o kojim će se dugo pričati.

Njegov govor nikog nije mogao ostaviti ravnodušnim, a svoje primjedbe na obrazovni sustav iznio je, takoreći, na pravome mjestu jer među okupljenima su bile hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U današnjem gostovanju u emisiji Studio 4 Sprak je ponovio da prema njegovu mišljenju školstvo forsira prosječnost i gasi izvrsnost te tek zbog posebnog truda pojedinih profesora ili samostalnih inicijativa učenika netko se uspijeva izdići.
Dodijeljeni Oscari znanja - oni su naša budućnost
Smatra da interes javnosti i medija za praćenje uspjeha učenika je iznimno slab i naglasio da njegovi kolegi u Srbiji, recimo dobivaju za brončanu medalju 8,5 tisuća kuna, a za srebrnu 10-ak tisuća kuna. Ja sam za svoju broncu dobio 800 kuna, a za srebro tisuću kuna - dakle deset puta manje, rekao je.

Ilija bi volio živjeti u Hrvatskoj nakon školovanja, ali, kaže, sve ovisi o uvjetima života i rada. Želio bi pohađati PMF i baviti se kemijom, prijavio se i u Velikoj Britaniji, sada isčekuje rezultate mature pa će odlučiti što i kako dalje.

Pogledajte snimku gostovanja.