Vrtić za svako dijete

Prema Eurostatovim podacima, trenutačno u Hrvatskoj u vrtić ide 75 posto djece od četvrte godine do uključivanja u obvezno školovanje. No, analiza trenutačnog stanja glede pristupačnosti, koju su proveli stručnjaci Pravnog fakulteta u Zagrebu, pokazala je velike regionalne nejednakosti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, primjerice, u vrtić ide 29 posto djece, u Brodsko-posavskoj samo 24 posto djece, dok u Zagrebu visokih 82,8 posto djevojčica i dječaka od treće do šeste godine ide u vrtić. Cilj Europske unije jest osigurati da do 2020. godine 95 posto djece pohađa vrtić.

U posljednjih godinu dana Republika Hrvatska pokrenula je velika ulaganja u izgradnju i obnovu vrtića u Hrvatskoj jer u čak 146 općina djevojčice i dječaci nemaju priliku ići u vrtić. Ni tamo gdje vrtići postoje oni nisu dostupni svakom djetetu.

Hoće li dijete dobiti priliku ići u vrtić ovisi o tome jesu li mu roditelji zaposleni, u kojem kraju Hrvatske odrasta i o tome jesu li grad ili općina u kojoj živi bogati ili siromašni.

O važnosti ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje te o tome hoće li u Hrvatskoj biti vrtić za svako dijete, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorile su Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF u Hrvatskoj, Ivana Dobrotić, docentica na Katedri za socijalnu politiku pri studijskom centru socijalnog rada, Pravni fakultet u Zagrebu, Teo Matković, docent na Katedri za socijalnu politiku pri studijskom centru socijalnog rada, Pravni fakultet u Zagrebu i Ljiljana Petrinec, ravnateljica dječjeg vrtića Jabuka.