Gričkom vješticom počinje Histrionsko ljeto

Pred nama je još jedno, uvijek zanimljivo Histrionsko ljeto. Histrioni nas svake godine oduševe svojim predstavama pa ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Prošle godine Zagorkina "Kći Lotrščaka" bila je predstava kojom je otvoreno Histrionsko ljeto na Opatovini a večeras u 20 sati ljeto Histriona počinje s Gričkom vješticom.

Histrioni već dugi niz godina njeguju izrazitu naklonost prema djelima Marije Jurić Zagorke pa su tako tijekom svoje četdesetdvogodišnje povijesti u Tkalčićevoj ulici Zagorki, iz zahvalnosti na onome što nam iza sebe ostavila, podigli spomenik (1991.), a na scenu postavili čak 4 uprizorenja njezinih djela, od kojih su neka postavljali i po nekoliko puta

Histrioni su prvi put na Opatovini uprizorili Gričku vješticu 1987. godine. Scensku prilagodbu načinio je sam redatelj te predstave Miro Međimorec, a dramaturginja je bila Lada Kaštelan.

Drugo uprizorenje 1994. godine uradio je Zlatko Vitez. Dramaturg mu je bio Borislav Vujčić. Ulogu Nere igrale su naizmjenično Lucija Šerbedžija i Barbara Rocco, a Sinišu po izboru čitatelja Večernjeg lista glumio je Goran Grgić.

Ovogodišnja predstava se radi na temelju adaptacije Zlatka Viteza, a redatelj je Dražen Ferenčina. Dramaturg je Vladimir Stojsavljević. U ulozi Nere je Mada Peršić, a Sinišu glumi Janko Popović. Predstava donosi dvije priče, jedna je o Neri kao vještici, a druga je njena intimna istraga o nepotpisanim ljubavnim pismima koje dobiva.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Zlatko Vitez, utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Glumačke družine Histrion, redatelj Dražen Ferenčina i glumica Mada Perešić.