Dan blizanaca u Novom Sadu

Centar za bihevioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u Novome Sadu organizirao je tijekom vikenda prvi "Dan blizanaca", koji je okupio dio od oko 530 ispitanih blizanaca, sudionika projekta "Nasljedni, sredinski i psihološki čimbenici mentalnog zdravlja, objavio je portal mojnovisad.com.

Blizancima koji su sudjelovali u istraživanjima u sklopu projekta uručen je certifikat o zigotnosti zasnovan na DNK analizama, čime su dobili znanstvenu potvrdu da su jednojajčani ili dvojajčani blizanci.

Znanstvenici Centra, prenosi novosadski portal, ovim su događajem željeli zahvaliti velikom broju blizanaca koji su do sada sudjelovali u prvoj blizanačkoj studiji, koju provode nastavnici i suradnici Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Koordinatorica projekta profesorica Snežana Smederevac izjavila je da je u studiji ispitano preko 530 punoljetnih osoba, a da je u registru blizanaca koji je jedinstven u državi prijavljeno preko tisuću parova blizanaca.

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje udjela aditivnih i neaditivnih genskih, kao i dijeljenih i nedijeljenih sredinskih čimbenika u razvoju bazičnih osobina ličnosti i kognitivnih sposobnosti, navela je profesorica.

Svi blizanački parovi koji su prošli testiranja, kako je dodala, dobivaju rezultate, a u slučaju da se prigodom medicinskog pregleda utvrdi neka bolest, postoji mogućnost da se pod liječničkim nadzorom ti problemi saniraju.

Istraživanja su raznovrsna i mogu imati važne implikacije i na zdravstvena ponašanja, uspješnu ili neuspješnu adaptaciju blizanaca, izjavila je profesorica Smederevac.

Bliznakinje Maja i Ana Marković iz Svilajnca koje su sudjelovale u projektu, prenosi mojnovisad, navele su da iskustva blizanaca nisu dovoljno istražena.
Smatraju da zbog budućih roditelja koji će imati blizanace treba više istražiti to područje.

Dosadašnji sudionici studije bile su punoljetne osobe, ali nova faza istraživanja obuhvatit će i djecu, i počet će u rujnu.