Što čitati - "Loney" ili "Strani gradovi"

Književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje Loney i Strani gradovi.

Andrew Michael Hurley - Loney, Mozaik knjiga

Prije četiri godine britanski pisac Andrew Michael Hurley objavio je roman prvijenac "Loney" kod nezavisnog izdavača u manje od tri stotine primjeraka. Za taj je roman dobio nagradu Costa za debitantsku knjigu. Književna kritika nazvala je Andrewa Michaela Hurleya suvremenim piscem gotičkog romana (romani strave, osobito popularni u 18. stoljeću u kojima se opisuju priče nadnaravnog, mističnog sadržaja).

Loney (riječ je o lokalnom nazivu za pusti kraj uz more) smjestio se uz vlažni zaljev u sjeverozapadnom dijelu Engleske koji zapljuskuje Irsko more i poznat je po brzoj izmjeni plime i oseke, brojnim pticama kojima odgovara nepristupačnost i surovost krajolika. U središtu pozornosti dva su brata iz obitelji Smith koja žive gotovo asketskim životom u Londonu. Jedan kojega zovu Hanny je nijem, a drugi je pripovjedač i ne znamo njegovo ime.

Majka dvojice dječaka iz petnih se žila trudi da Hanny progovori, pa obitelj godinama hodočasti u njezin zavičaj, na surove i nepristupačne obale Irskog mora do svetišta sv. Ane kako bi se izmolilo čudo. Na taj se put ritualno odlazi s prijateljima iz župe i pod vodstvom oca Wilfrieda, kojeg odrasli doživljavaju kao sveca i dragog člana obitelji, a mladi kao strogog svećenika. Nakon što nekoliko godina nisu odlazili u udaljeni i gotovo od svih zaboravljeni Loney i nakon što je naprasno umro stari svećenik, grupa hodočasnika iz  Londona u rano se proljeće 1976. godine upućuje prema svetištu sv. Ane sa sinovima obitelji Smith, ali i s novim svećenikom, mladim i netipičnim Bernardom. Gospođa Smith sigurna je da će ovog puta njezin Hanny progovoriti ako popije svetu vodu u svetištu koje se nalazi blizu divljeg mora.

No, od početka sve kreće u krivom smjeru. Minibus se pokvario, lokalni stanovnici nisu oduševljeni nepozvanim gostima, novi svećenik nije onakak kakvim se činio, Hanny se iz dječaka pretvara u momka, u svratištu u kojem hodočasnici odsjedaju pronađena je tajna soba sa strašnim tajnama iz prošlosti, kiša ne prestaje padati, gospođa Smith mora se boriti za primat u maloj grupi...

Priča se otkriva u ulomcima koji se kreću između prošlosti i sadašnjosti, a čitatelj je u svakom trenutku svjestan da je Smitha njegovo djetinjstvo itekako obilježilo. Horor, krimić, priča o odrastanju u obitelji krute vjere, ali i puno više od toga.

Jelena Zlatar Gamberožić - Strani gradovi

Spisateljica i znanstvenica koja se bavi sociologijom prostora objavila je svoju četvrtu proznu knjigu. Jedna od aktivnijih i kvalitetnijih pripovjedačica, uvjetno rečeno mlađe generacije. Ono što karakterizira njezin prozni rukopis, koji osim romana čine uglavnom kratke priče, jest fokusiranje na međuljudske odnose. Ne nužno one muškarca i žene, premda takvi uglavnom prevladavaju, ali ne u smislu da ispisuje isključivo priče ljubavne tematike, već sve one u kojima se mogu primijetiti praznine, ponori, tišine, narazumijevanja, nemogućnost da se kaže istina.

Osamnaest priča iskazuje suptilnost u osluškivanju međuljudskih odnosa. I bez obzira o kakvim se odnosima radi - roditelja i djeteta, žene i muža, ljubavnika, čak i onoga prema vlastitom tijelu -  i radi li se u tim odnosima o nerazumijevanju, usamljenosti u dvoje, bježanju od pravih emocija i potiskivanju krivih, osjećaju zarobljenosti ili čak fizičkom nasilju, Zlatar Gamberožić uspijeva ispripovijedati punu i tečnu, na pravi način poentiranu priču.

Egocentričnosti i manjak samopouzdanja, spoznaja o tome kako su pogreške učinjene davno prije, opsesije i prividi kako se sve može promijeniti nabolje, sputavanja koja se mogu nazrijeti i samo u snovima, nepremostive razlike koje postaju vidljive u trenutku kad jedan od partnera doživi vrhunac u karijeri i spoznaja kako si s nekim dugo mogao ići istim putem, da bi na koncu shvatio kako taj put nikada nije išao u istom smjeru, sve to ovoj zbirci daje gorak, opor i nevjerojatno životan prizvuk.