Obitelj Lindlmayer iz Austrije već 55 godina dolazi na Lošinj

Helga (1943.) i Alfred (1939.) Lindlmayer iz austrijskog gradića St. Peter Freienstein već 55 godina redoviti su gosti obitelji Mustač, koji i do nekoliko puta godišnje posjećuju Lošinj.

Davne 1963. godine brodom su krenuli iz Rijeke pravac Lošinja. Na Veloj rivi u Malom Lošinju dočekala ih je iznajmljivačica, pokojna Marija Krpešić. Od tada, pa i za vrijeme rata, obitelj Lindlmayer nije propustila niti jednu godinu na Lošinju.

Unuka pokojne iznajmljivačice Krpešić, Mariza Mustač sa suprugom Šimom Mustačem, nastavila je komunikaciju koja je prerasla u više od prijateljstva s obitelji Lindlmayer.

Tu nas veže puno lijepih uspomena. Ipak su nam tu djeca naučila plivati! Oduševljeni smo trenutnim izgledom uvale Čikat i bistrinom lošinjskog mora. Posjećujemo i manje otoke; Susak i Ilovik, a često obilazimo i manje lošinjske uvale. Jako nam je interesantna i priča o rtu Annunziati, nazvanom po zavjetnoj crkvi koja se tamo nalazi. Na tom su rtu lošinjske žene i majke ispraćale i dočekivale brodove. Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke u daleko putovanje, pristao bi u Čikatu kod Annunziate, posada bi se iskrcala pa bi u crkvi s obiteljima izmolila ruzarij (krunicu). Rastali bi se u zagrljajima, ukrcali na brod i nestali u daljini, govore Lindlmayeri.

Ljubav prema Lošinju prenijeli su i na svoju djecu, a redovito otok promoviraju i preporučaju svojim prijateljima i poznanicima. Nadamo se da ćemo još barem 60 godina dolaziti na ovaj predivni otok, kroz smijeh nam prepričava vesela obitelj Lindlmayer.

Hrvatski jezik smatraju teškim, a s prethodnim iznajmljivačima (pok. Marijom i Ivom Krpešićem) razgovarali su na talijanskom jeziku. Hrvatski jezik uče i u Austriji.

Uz prigodni poklon, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja dugogodišnjim gostima je, ususret Nogometnom Svjetskom prvenstvu, uručila i nogometne dresoves natpisom Lindlmayer 55 koji označava broj godina provedenih na Lošinju. Poklon je osobito razveselio Helgu, inače vjernu pratiteljicu i navijačicu Hrvatske nogometne reprezentacije.