Život uz Dunav

Dunav je za Vukovarce najvažnija sporedna stvar u životu i oko njega grade svoj život. Taj pješčani otok nezaobilazno je odredište i turista koje put nanese u Vukovar, kamo sve više dolaze riječnim kruzerima.

U maloj brodici Glik Sandru Horvat i Željka Strinića godinama valjaju dunavski valovi. Barku su sagradili vlastitim rukama prije 19 godina i na njoj provode sretne dane i godine. Rijetko su na kopnu, ali zato su puni dunavskih avantura. Najdalje što smo bili do Budimpešte, nas četvero je plovilo 11 dana, išli smo kroz kanale kroz Mađarsku, priča Željko.

Uz mirne vode Dunava Vukovarci godinama grade svoj život. Ja sam tu odrastao, moj djed je bio ribar i Dunav mi je u krvi i gotovo, kaže Mladen Krkljuš.

A kad se užari gradski asfalt, cijeli grad spusti se na vukovarsko more. Čamci kupače prevoze na vukovarski otok - malu Adu. Ono što je Dalmatincima more to je Vukovarcima Dunav. I zato imaju čak i vodeni autobus. Turistički brod plovi na struju, a vozi danju i noću.

Vukovarci uživaju i na novoj, pet kilometara dugoj šetnici sve do Vučedola koja je potpuno promijenila izgled grada koji se sve više okreće Dunavu.