Zlarin - hrvatski centar koralja

U sklopu europskog projekta "Hrvatski centar koralja - Zlarin" Grad Šibenik osigurao je novac za dosad najveću otočnu investiciju. Čak 24 milijuna kuna u tri godine trajanja projekta. U tom centru stalni posao pronaći će troje otočana, a još troje radit će u sezoni.

Šest je stoljeća tradicije lova na koralje na Zlarinu. Otočna baština bit će predstavljena u sklopu Hrvatskog centra koralja - vrijednog čak 24 milijuna kuna.
Muzej će biti suvremeno opremljen sa kinetičkim igračkama, spravama i proširenom stvarnosti, a bit će i jedna knjižnica.

Otočani se nadaju da će projektom obnoviti povijesnu vezu Zlarina i tradicije koraljarstva. I u sklopu živog muzeja - uprizoriti lov na koralje.
Da se bar jedan put na godinu ide sa starim ižinjima - mrežama na pozicije dok još ima starih Zlarinjana koji su to radili, kaže Albino Biberica, pokretač ideje "Hrvatskog centra koralja", Zlarin.

Uz prezentaciju, glavni je cilj - zaštita morskih staništa. Planiraju se istraživanja cjelokupnog akvatorija Šibensko-kninske županije. Jer osim turista namjera je na otok privući i znanstvenike. Nabavit će se brod i ronilica te urediti smještajni kapaciteti kako bi znanstvenici mogli tijekom cijele godine provoditi istraživanja i pritom se koristiti plovilom i odlaziti na nalazišta koralja.

Koralji su othranili nebrojene generacije Zlarinjana i to blago s morskoga dna ponovno bi trebalo osigurati budućnost na škoju.