Nakit od meteorita Feđe Bučića

Prije dvije godine u Nepal je pao meteorit težak nešto više od 18 kilograma. Nakon serije nakita izrađenog od antičkog stakla, za splitskog umjetnika Feđu Aarona Bučića to je bio novi izazov. Feđa ga je nazvao vremenskim putnikom nastalim prije četiri i pol milijarde godina.

Bavim se izradom nakita i uvijek odabirem posebne materijale a meteorit je bio nešto što mi je dalo jednu jako lijepu osobnu priču materijala koji nema emocionalni prefiks. Došao sam na ideju da pružim ljudima nešto što je bez emocija da sami upišu svoju osobnu priču, kaže umjetnik sa splitskom adresom. 

Nepalske vlasti, međutim, nemaju zakon o izvozu nebeskoga kamenja pa su pločice tamo i obrađene.

Znam da raditi nešto na rizik na dalekom istoku nije isplativo pa sam odlučio potražiti lokalne majstore koji rade brušenje dragog i poludragog kamenja, objašnjava Bučić.

Sama obrada je zahtjevna. Meteorit je kompaktan ali s različitim tvrdoćama u sebi.

Feđin nakit predstavljen je splitskoj publici, no vrlo brzo opet kreće na put - kreće prema Veneciji, iz Venecije u Milano, iz Milana u London zatim Houston, pa će završiti u Zagrebu. Ne znamo točno što i kada ali sigurni smo da će idući put kada se sretnemo Feđa opet pronaći neki čudnovati materijal kojim će objediniti svjetovno i duhovno.