Daniel ponovno hoda uz pomoć robotskog odijela

Srednjoškolac Daniel Plašć stradao je prije tri godine u prometnoj nesreći. Oduzet mu je donji dio tijela i osuđen je na život u kolicima. No, ni on ni njegovi roditelji nisu se pomirili s takvom sudbinom. Daniel ponovno hoda uz pomoć robotskog odijela, prvog takvog u Hrvatskoj.

Nakon tri godine Daniel je ponovno stao na noge i napravio prve korake.

Osjećaj je odličan, gledati čovjeka oči u oči, razgovarati s njim, šetati po parku i sve ostalo, kaže Daniel koji već desetak dana uči ponovno hodati u bolnici u Krapinskim Toplicama. Na početku je mogao prohodati stotinjak metara, a danas radi po kilometar dnevno.

Kako bi mu mogli pomoći, i njegovi su fizioterapeuti morali proći edukaciju za rad s novim kompjutoriziranim pomagalom jer Danielovo je robotsko odijelo prvo u Hrvatskoj.

Učinci robotskog odijela su višestruki, zato i cijena odijela nije mala. Stoji gotovo 100 tisuća eura. Danielovi roditelji potreban novac prikupljaju humanitarnim akcijama. Do sada je prikupljeno dvije trećine iznosa. Veliku pomoć u organizaciji akcija dala im je Županija.

Odijelo je sada kod Daniela u najmu. Ukupni iznos obitelj treba proizvođaču iz Njemačke uplatiti do lipnja iduće godine. Do tada će, uvjeren je, naučiti koristiti se njime samostalno, bez tuđe pomoći.