Dan Brown prošetao Zagrebom: Ovdje je divno!

Američki pisac trilera Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, boravio je danas u Zagrebu gdje se prošetao središtem grada te se u knjižari Znanje u Hotelu Dubrovnik susreo sa svojim hrvatskim obožavateljima i potpisivao primjerke svoje najnovije u nas prevedene knjige "Postanak".

Brown, kojemu je to prvi posjet Hrvatskoj, otkrio je kako su ga za dolazak u prvome redu zaintrigirali roditelji, koji su mu rekli kako je riječ o divnoj zemlji i ljudima.
Dan Brown za HRT: Navijam za hrvatsku reprezentaciju na SP-u
Dakle, to je prvi razlog. Puno sam putovao, a u Hrvatskoj nikada nisam bio i doista sam želio doći, kazao je pisac. No, otkrio je kako postoji i drugi razlog, a taj je njegova skladateljska strast: u Zagreb ga je, rekao je, dijelom dovela i suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na skladbi koju je sam skladao.

Osim što sam pisac, također se bavim i skladanjem, tako da je drugi razlog što sam tu to što sam dobio priliku da moju glazbu snimi orkestar Zagrebačke filharmonije, pojasnio je pisac. Skladba o kojoj je riječ za sada je, kako je rekao, "u domeni privatnoga", a iskustvo s orkestrom Zagrebačke filharmonije opisao je kao predivno, napomenuvši kako se nada da će se suradnja ponoviti u budućnosti.

Na novinarsko pitanje je li možda došao i radi istraživanja za svoju sljedeću knjigu, Brown je odgovorio: Uvijek istražujem. I sada istražujem, imam jako puno ideja, ali se još nisam odlučio ni za koju konkretno.

U pratnji direktora svojeg hrvatskog nakladnika VBZ-a Mladena Zatezala i urednika pisac je došetao od Dubravkina puta, kroz Tunel Grič, pa preko Radićeve ulice. Upravo sam prošao kroz tunel za koji nisam znao; doista zastrašujući tunel koji se Robertu Langdonu nikako ne bi svidio a kroz koji bi vjerojatno morao proći da dođe u Hrvatsku, našalio se pisac, koji je nadalje istaknuo kako ga je Hrvatska pozitivno iznenadila.

Došao sam nemajući pojma što mogu očekivati a Zagreb se pokazao kao jedan moderan i napredan grad. Doista sam ugodno iznenađen, volio bih se ponovo vratiti kao običan turist. Ovdje je divno, rekao je pisac, napomenuvši kako mu je upravo u samom središtu grada poslužen "ručak svjetske klase" kakav bi mogli poslužiti bilo gdje u svijetu, u New Yorku ili Parizu.

Najavljen kao najiščekivanija knjiga godine, triler "Postanak" (2017.), na hrvatskom objavljen u prijevodu Petra Vujačića i izdanju VBZ-a, trenutno je najprodavanija knjiga u Europi i SAD-u.