Zora Škrgulja - čarobnica linije kojom stvara čudesne naracije

Zovu je čarobnicom linije kojom stvara čudesne naracije. Zora Škrgulja, svestrana mlada umjetnica iz Ivanić Grada pokazala je izložbom 'Crte, niti, uzorci' u Zakladi Vidim, vjerujem, čujem u Zagrebu raskošan talent, maštu i osjetljivost prema onima koji vide samo dodirom.

Željela sam približiti mogućnost da i ljudi koji ne vide da osjete što sam htjela reći, osoba dobije dojam kroz dodir ne gledajući ni kroz boje ni tu ljepotu nego nešto što je malo dublje, objašnjava slikarica.

I upravo je ta dubina ono nešto što je inspirira na nove likovne eksperimente. U nježnom došaptavanju s omiljenim motivima. Zora je odrastala u zanimljivom ženskom društvu, uz tri sestre i majku, inače povjesničarku umjetnosti koja je ohrabrila samozatajnu kćer na češću komunikaciju s likovnom publikom nakon Studija oblikovanja tekstila i odjeće na Prirodoslovno-tehnološkom fakultetu u Ljubljani.

U prvom planu je uvijek lik žene ili asocijacija na nju, na njezinu ulogu u društvu, ali i na dramu zlostavljanja ili zanemarivanja. Svoje vizualne dojmove iz okoline izražava i akvarelom.

A zanimljivi su i njezini crteži na uporabnim predmetima, majicama, torbama, vrećicama… Ili šalice i tanjurići oslikani motivima proljeća i ptica. Kao stvoreni da se iz njih pijucka kava za dobro jutro.