10. srpnja 1887. - Rođena Antonija Vajda Kulčar

Istaknuta portretistica elite, fotografkinja kraljevske obitelji i jedna od najistaknutijih hrvatskih fotografkinja Antonija Vajda Kulčar, poznatija kao Tonka, rodila se 10. srpnja 1887. u Varaždinu.

Iako je malo tko poznaje po pravom imenu, mnogi u svojim obiteljskim albumima imaju fotografije iz ateliera ''Foto Tonka''. Slavni atelier bio je mjesto na kojem su nastajale vrhunske portretne fotografije te okupljalište zagrebačkih umjetnika.

Tonka je ostavila velik trag u dokumentiranju društvenog i kulturnog života međunarodnog Zagreba, kao njegova glavna društvena kroničarka. Fotografski zanat učila je u u atelieru Rudolfa Mosingera, a usavršila se u Zavodu za fotografiju, svjetlotisak i gravuru u Muenchenu te atelijerima u Beču i Berlinu. U Zagrebu je 1917. preuzela ''atelijer za modernu fotografiju i slikovnu umjetnost'' na ondašnjem Trgu Franje Josipa I., današnjem Tomislavovu trgu, pod imenom ''Olga'', a ubrzo se i udala za bivšeg vlasnika atelijera Artura Kulčara.

Desetak godina poslije modernizirala je fotografski salon i preselila ga u negdašnji slikarski atelijer Vlaha Bukovca, pod imenom''Tonka''. Nakon smrti supruga Artura Kulčara udala se za akademskog slikara Jašu Pruta. Bila je i jednom od najboljih dvorskih fotografkinja dinastije Karađorđevića. Snimala je realistične i idealizirne portrete slijedeći aktualne fotografske smjerove. Snimke joj se odlikuju istančanim ukusom, pronicavim zapažanjem, psihološkom karakterizacijom, slikovitošću, posebno namještenim držanjem tijela i ruku te vještim baratanjem svjetlom. Godine 1955. preselila se u Rogašku Slatinu gdje je imala podružnicu, a ondje je i umrla 1971. Njezino ime desetljećima je bilo sinonim za kvalitetnu portretnu fotografiju te pri spomenu i danas izaziva nostalgiju za minulim vremenom.