Pula Film Festival: objavljen filmski program za djecu

Sve je spremno za početak ovogodišnjeg 65. Pulskog filmskog festivala koji će se u pulskom amfiteatru održati od 14. do 22. srpnja. Objavljen je i filmski program za djecu te studentski filmovi i programi "Abecedarij djelatnika" i "Abecedarij filmova".

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović najavila je da kvalitetni programi za djecu, koji su sastavni dio filmskog i popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala, neće izostati ni ove godine.

Ukupno devet dugometražnih i četiri kratkometražna naslova čine program 'Pulice' i 'Dizalice', programa uz koje su organizirane i praktične radionice Pustolovni laboratorij profesora Baltazara i Radionicu za digitalnu generaciju, a koje su ove godine popunjene u rekordnom roku, naglasila je Restović dodavši kako će filmove nastale tijekom radionica premijerno prikazati posljednjeg dana, 22. srpnja, prije hita "Hotel Transilvanija 3: praznici počinju".

Po njezinim riječima, na festivalu će se, nastavljajući uspostavljenu suradnju s nacionalnim i regionalnim akademijama, prikazati i Studentski filmovi odnosno uradci autora koji tek stasaju u novu generaciju redatelja, sa sedam hrvatskih i četrnaest međunarodnih naslova.

Glasnogovornica festivala Sanela Pliško novinarima je predstavila završeni projekt "Abecedarij djelatnika" sastavljen od prikupljanja podataka, fotografija, sažete biografije i uloga djelatnika koji su radili na bilo kojem festivalskom izdanju i području, čime se, kako je rekla "odaje trajna zahvala svima koji su doprinijeli svojim vidljivim i manje vidljivim radom".

Osim toga, dovršen je opsežan projekt "Abecedarij filmova" odnosno kataloško prikupljanje naslova filmova koji su konkurirali za Zlatne arene, čime je ostvarena baza podataka s više od 830 naslova, koja po filmu sadrži autore, filmsku ekipu, izdanje prikazivanja i eventualnu dodijeljenu nagradu.