Strukovne škole mame sipendijama i sigurnim poslom

Upisi u srednje škole traju, a najveće je zanimanje za gimnazijske, ekonomske i turističke programe. I u Karlovačkoj županiji je tako, no s obzirom na to da su kvote upisa u te smjerove ove godine smanjene, u karlovačkom MIOŠ-u nadaju da će biti više zainteresiranih za obrtnička zanimanja. Jer - jedino ti učenici posao pronađu odmah nakon škole, a nisu zanemarive ni stipendije.

U karlovačkoj pekarnici plaće su od 4 do 7 tisuća kuna. Imaju 50-ak zaposlenih, odmah bi zaposlili još barem 10 radnika, no - nemaju koga.

To je veliki problem za naš biznis, dalje i dalje bi se širili, ali je veliki, veliki problem, radna snaga, kaže Burim Kajtazi, suvlasnik pekarnice.

Isto je i u drugim strukovnim zanimanjima. Vlasnici obrta učenicima nude stipendije kako bi na vrijeme osigurali radnika. Stipendije nude i županija, ministarstva.

Iz škole pozivaju roditelje i učenike da dobro razmisle pri odabiru srednje škole. Jer i nakon strukovnih škola ima prilike za daljnje obrazovanje. Ako je i ne iskoristite, sigurno je da ni dana nećete provesti na Zavodu za zapošljavanje.