Umro Claude Lanzmann, autor filma "Šoa", sineast, filozof, književnik

Sineast, autor monumentalnog filma "Šoa", pisac, filozof i novinar Claude Lanzmann umro je dobi od 92 godine u Parizu, a cijelo 20. stoljeće proživio je boreći se nesmanjenom snagom za stvari koje je smatrao ispravnima.

Erudit koji je znatan dio 50-ih godina proveo kao partner književnice Simone de Beauvoir i radio zajedno sa Jean-Paul Sartreom i drugim filozofima, Lanzmann je bio podjednako dobar kao autor, sineast, biograf, novinar, predavač.

Najviše francusko priznanje, Legiju časti, za životno djelo primio je 2006., a na čelu časopisa Les Temps Modernes (Moderna vremena), što ga je osnovao Sartre, Lanzmann je nastavio biti i kada je već zakoračio u devedesete godine, piše agencija Reuters.

Rođen 27. studenoga 1925. u predgrađu Pariza u židovskoj obitelji koja se onamo doselila iz istočne Europe, Lanzmann je u doba nacističke okupacije Francuske surađivao u Pokretu otpora. Sredinom 70-ih godina počeo je raditi na stvaranju usmene povijesti holokausta, masovno intervjuirajući preživjele, ali i počinitelje te očevice o pokolju nacista nad šest milijuna Židova. Ukupno je 11 godina snimao film "Šoa", što je hebrejska riječ za holokaust koji je premijerno prikazan 1985.

Devetsatni film dočekan je sjajnim kritikama, a najveći dio sirova materijala, transkripata i intervjua potječe iz američkog Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu, DC.

Godine 2009., Lanzmann je objavio autobiografiju "Patagonijski zec" u kojoj opisuje svoje odrastanje i utjecaj nacizma na njegov život te ne izostavlja ni svoj odnos sa Simone de Beauvoir koja je istodobno bila u vezi sa Sartreom.

Kao učenik gimnazije Condorcet u Parizu otkrio je antisemitizam i u knjizi opisao da se "iz kukavičluka" bojao stati u obranu dječaka zvanog Levy kojega su zlostavljali učenici antisemiti. Na pitanje zašto je otkrio tu sramnu epizodu, odgovorio je "radi istine" i dodao da je Sartre taj koji mu je pomogao "izliječiti se od srama (što sam židov) jer mi je razjasnio što mi se dogodilo".

Lanzmann se ženio tri puta i imao dvoje djece, kći Angelique koja ga je nadživjela i sina Felixa koji je 2017. umro o raka.

Smrt ne dolazi od sebe same. Ja uopće nisam za smrt. Uvijek vjerujem u život. Ludo volim život iako nije uvijek zabavan, povjerio je Lanzmann nedavno novinaru agencije AFP. Slomljen smrću svoga sina koji je umro u dobi od 23 godine, Lanzmann se pridružio Felixu u bolnici  Saint-Antoine, dodaje AFP.

Francuski filozof Bernard-Henri Levy napisao je da je pogođen Lanzmannovom smrću. Bio je hrabar čovjek. Velik sineast. Dobar čovjek. Nikad si neću oprostiti svađe koje sam imao s njim. Kao blago čuvam prekrasne trenutke koje smo proveli zajedno.

U knjizi koju je lani njemu u čast objavio pod naslovom "Claude Lanzmann, vizionar stoljeća", profesor Didier Sicard piše da je filmom o istrebljenju židova autor "sagradio tom narodu grobnicu koja mu je nedostajala".

Bio je književni div (...) strastveno je ispričao povijest 20. stoljeća, napisao je nekadašnji ministar kulture Jack Lang.