Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu nakon višegodišnje obnove koju je vodila Francesca von Habsburg otvorit će vrata javnosti u ponedjeljak 9. srpnja 2018. godine.

Pitanje budućnosti samostana nam je najveći izazov. Danas je tu izložba, a može biti mjesto razmišljanja u kulturi, zdravstvu ili ekologiji. Ljudi su počeli shvaćati da su ovdje dobrodošli. Treba služiti zajednici i graditi mostove. Pozivam i Dubrovčane da iskoriste ovaj prostor za svoje ideje, rekla je predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg.

Utvrda je izgrađena zbog obrane Lopuda, koji je bio prilično bogat otok. Samostan i crkva su izgrađeni koncem 15 stolječa , a u 15. stoljeću, a sve je opasano zidinama. Samostan je dugo bio zapušten jer je izgorio u požaru. Kad je počela obnova, bile su samo zidine, a sve ostalo je bilo zaraslo. Sve je obnovljeno zatečenim kamenom, rekla je Rujana Bergam Marković iz arhitektonskog studija 'Arhitektri', koji posljednje četiri godine radi na završetku obnove samostana.

Naslijeđe je važno i nismo se htjeli nametati novom arhitekturom. Provodili smo razna ispitivanja i uključili brojne struke, a paralelno su se razvijali programi budućeg sadržaja. Utvrda je multifunkcionalna za brojne događaje, a samostan je konferencijski centar sa smještajnim jedinicama, istaknula je Bergam Marković.

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu izgrađen je 1483. godine.