29. srpnja 2008. - Umro Mate Parlov

Najbolji hrvatski boksač svih vremena i jedan od najvećih hrvatskih sportaša, Mate Parlov, 29. srpnja 2008. izgubio je posljednju borbu - porazio ga je rak pluća.

Olimpijski pobjednik i svjetski prvak u poluteškoj kategoriji preminuo je u Puli, u 60. godini života, nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću. Mate Parlov, podrijetlom iz sela Ričice kraj Imotskog, rođen je u Splitu, a ponikao je u boksačkome klubu u Puli, gradu koji je bio i ostao nerazdvojno vezan uz najveću legendu šakanja u Hrvata.

Vrhunac karijere Parlov je doživio početkom 1978. godine. Nokautom u devetoj rundi protiv Argentinca Miguela Angela Cuella, u Milanu je hrvatski boksač postao svjetski profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji.

Bila je to samo kruna u iznimnoj karijeri. Dotad je Parlov već bio osmerostruki prvak Jugoslavije, peterostruki prvak Balkana, dvaput je bio europski prvak, jedanput amaterski svjetski prvak, a na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine osvojio je zlato. Zbog svih tih uspjeha, Mate Parlov proglašen je najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a njemu u čast sportska dvorana u Puli zove se Dom sportova „Mate Parlov“.