30. srpnja 2008. - Preminula Teta Vegeta

U koprivničkoj Općoj bolnici 30. srpnja 2008. preminula je profesorica Zlata Bartl, poznatija kao Teta Vegeta.

Rođena u Dolcu u Bosni i Hercegovini 1920., Zlata Bartl završila je gimnaziju u Sarajevu, zatim Mudroslovni fakultet u Zagrebu. Profesorica kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije nikako nije uspijevala naći posao. Za petama joj je stalno bila zloglasna UDBA, koja je znala da je njezin zaručnik 1945. stradao na bleiburškom križnom putu. Kada je s grupom studenata otišla u Italiju, strpali su je u zatvor jer se „jako oduševila tom zemljom“. Osudili su je na osam godina, ali je zbog tuberkuloze kralježnice puštena nakon 16 mjeseci.
Teško bolesna, profesorica Bartl kucala je na mnoga vrata zbog posla, radila niskokvalificirane slabo plaćene poslove, da bi se naposljetku zaposlila u Podravci.

U novinama je 1955. pročitala da koprivničko poduzeće Podravka traži kemijskog tehničara. Zlata, koja je govorila četiri strana jezika, javila se na oglas i već dva dana poslije dobila posao. Pod vodstvom profesorice Bartl smućkane su prve dehidratizirane juhe iz vrećice a izumljena je i megapopularna Vegeta - smjesa koju čini sedam vrsta sušenog povrća i žuti vitaminski prašak. Ime je dobila po početnim slovima triju engleskih riječi vegetables, vitamine, taste. Vegeta je brzo osvojila mnoge svjetske kuhinje. Pokušali su je imitirati, ali nitko nikada nije uspio doći do pravog recepta. U bivšoj Jugoslaviji stekla je popularnost zahvaljujući serijalu „Male tajne velikih majstora“ koji je vodio Oliver Mlakar, žlicu Vegete dodavao je kuhar Stevo Karapandža.

Podravka je zarađivala milijarde, a Zlata Bartl je naposljetku završila u staračkom domu. Nije voljela kuhati pa je najradije pripremala ono što je sama smućkala – juhe iz vrećice.