'Majstor i Margarita' u cirkuskom šatoru u Močvari

U sklopu ovogodišnje Eurijale slovački Teatro Tatro izvest će u cirkuskom šatoru, na i oko njega, fascinantnu dramatizaciju, za scensku realizaciju jednog od najzahtjevnijih romana Majstor i Margarita, ruskog pisca Mihaila Bulgakova u režiji Ondreja Spišáka.

Vrag, koji se u Moskvi pojavio 30-tih godina, kakav mu je danas lik i djelo? Ima li napretka i boljitka u usporedbi s postrevolucionarnim svijetom socijalističke Moskve? Ima li Isus šanse u današnjem svijetu ili je tek suhoparni idealistički prorok i gnjavator koji bi, zasigurno, skončao u ludnici, manje vjerojatno, ali moguće, barem u istražnom zatvoru, a možda bi i crknuo od gladi. Strahujemo li od Posljednjeg suda? Postoji li još uvijek ljubav tako snažna da bi joj se i sam vrag poklonio i priklonio?

Redatelj Spišák, genijalni majstor ludizma, okupio je u Teatru Tatru ponajbolje i najspremnije glumce iz niza slovačkih kazališta kao i slobodnjake, te ih pokrenuo u nevjerojatnim smjerovima energije i akrobatike, uopće majstorija svake vrste. Spišák utire put novom, sinkretizirajućem teatarskom jeziku te superiorno odolijeva pomodnim trendovima, banalnim ilustracijama i aktualizacijama, a njegova je adaptacija daleko najbolji i najkompetentniji izvedbeni pristup Bulgakovljevu romanu do danas.

Predstava će se održati u velikom dvorištu Močvare/Pogona Jedinstvo, a financijski ju je potpomoglo Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova te Clovak Art Council.