Besplatna Revija europskog filma na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Filmom "Dvostruki ljubavnik" večeras na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinje peto izdanje Revije europskog filma, u okviru koje će se do nedjelje, 15. srpnja  svakodnevno moći besplatno pogledati najpopularniji europski filmovi prošlosezonskog repertoara Kina Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti i Art-kina Grič.Prvi film Revije, "Dvostruki ljubavnik", francusko-belgijski je triler u režiji Françoisa Ozona nastao prema romanu Joyce Carol Oates. U središtu priče je Chloe, krhka žena koja se zaljubljuje u svog psihoterapeuta Paula, no nakon što započinju zajednički život ona otkriva da je Paul cijelo vrijeme skrivao dio svog pravog identiteta.Dan kasnije prikazat će se "Druga strana nade", finska komedija Akija Kaurismäkija, nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju na prošlogodišnjem Berlinaleu. Film se opisuje kao "gorko-slatka priča o ljudskoj dobroti usred vladavine ravnodušnosti", u kojoj se spajaju sudbine sirijskog izbjeglice i trgovačkog putnika kojeg je zadesila iznenadna sreća.U srijedu je na programu francuska drama "Plesačica" u režiji Stéphanie Di Giusto, koja se temelji na istinitoj priči o američkoj plesačici Loe Fuller, u interpretaciji francuske glazbenice Soko. Film prikazuje složeni odnos i rivalstvo najveće senzacije kabarea Folies Bergres na prijelazu u 20. stoljeće te inspiracije Toulouseu Lautrecu, Rodinu i braći Lumire, s ambicioznom štićenicom Isadorom Duncan (Lilly-Rose Depp).

Pretpremijerno u sklopu Revije u četvrtak se prikazuje domaća komedija "Happy End" Anđela Jurkasa, najavljena kao "neobična priča o dva mladića uhvaćena u vrtlogu prodavanja magle, politike, medija, seksa, celebova, droge i pića koji jednog dana shvate kako su žene mitska bića i krenu im pomagati bez pokrića".Ovogodišnjeg dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija (James Ivory), senzualnu dramu o odrastanju "Skrivena ljubav" Luce Guadagnina prikazuje se u petak. Smještena u osamdesete, radnja filma na bajkovitom i suncem okupanom sjeveru Italije, prati odnos sedamnaestogodišnjeg Elija Perlmana (Timothée Chalamet) i nešto starijeg arheologa Olivera (Armie Hammer).U subotu je na programu biografska drama "Prijelomni čas", u režiji Joea Wrighta, o turbulentnom mandatu legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla (Gary Oldman), dok će Reviju u nedjelju zatvoriti "Staljinova smrt" Armanda Ianuccija o danima  nakon Staljinovog konačnog pada, kada se njegovi ministri bore za kontrolu.

Ulaz na projekcije je slobodan, gledalište se otvara u 20.30 sati, odnosno sat vremena prije početka projekcije, i otvorena je do popunjenja.