Festival plesa i neverbalnog kazališta od 19. srpnja u Svetvinčentu

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat za svoje devetnaesto izdanje u taj istarski gradić od 19. do 22. srpnja dovodi mnoge istaknute plesne umjetnike iz Španjolske, Slovenije i Belgije. Iz glavnog programa na sceni Kaštela Grimani ističu se Pere Faura, Joseph Nadj s kompanijom EnKnapGroup i Anton Lachky.

Iako posve različiti u svom izričaju, svaki od njih donosi posebnu plesnu poslasticu, najavljeno je s festivala koji već tradicionalno tijekom nekoliko dana, uz gostoljubive mještane i vjernu publiku, predstavlja izbor recentnih predstava suvremenog plesa, fizičkog teatra i drugih neverbalnih formi.

Prve večeri scenu će otvoriti španjolski koreograf Pere Faura, solo izvedbom predstave "No dance, no paradise" u kojoj se poigrava elementima pop kulture. Pritom gradi plesni kolaž od četiri kanonske koreografije - Gene Kelly u filmu "Pjevajmo na kiši", John Travolta u "Groznici subotnje večeri", ruska balerina Maja Pliseckaja u prizoru umiruće labudice i Anne Terese de Keersmaeker iz predstave "Rosas danst Rosas", kao i od dijela vlastite plesne povijesti.

Već iduće večeri, 20.srpnja, zahvaljujući slovenskom koreografi Iztoku Kovaču, na Kaštelu nastupa ansambl slovenskog EnKnapa s predstavom "Dark Union" u koreografiji slavnog Josepha Nadja. Riječ je o obnovi njegove "Canard Pékinois" iz 1987.godine u čijem središtu je priča mladog bračnog para, koji će doživjeti samo nekoliko kratkih trenutaka sreće prije nego što ih pokosi prolaznost života.

Nadrealnom plesnom bajkom "Cartoon" koja će, kažu organizatori, izmamiti osmijeh na lica čitave obitelji, 21. srpnja se predstavlja Anton Lachky, pokazujući  kroz igru četiri plesača obitelj u kojoj svako dijete zna svoje mjesto ili ga ne želi znati. Slovački umjetnik s belgijskom adresom "uveličava, nasmijava i kreira urnebesno apsurdne i prepoznatljive likove", a virtuozna, profinjena plesna predstava izvodi se na epsku glazbu koja je mješavina pop pjesama te klasičnih Bachovih i Mozartovih melodija.

Uz te predstave u glavnom festivalskom programu, koji pokazuje različitost, autentičnost i svu raskoš suvremenih plesnih izraza, nastupa i Matija Ferlin sa "Staging a Play: Tartuffe".

Osnovan 2000. godine u organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla, Festival je dosad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s oko 200 radova, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom te inicirao otvaranje turističke zajednice općine Svetvičenat i Kulturnog centra Svetvinčenat u čije prostore implementira programe Mediteranskog plesnog centra.