'Uključene, aktivne, svjesne - Ženske perspektive danas'

Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se od 10. do 16. rujna u Zagrebu i bit će u potpunosti posvećen ženskim perspektivama. Donosi bogat program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva sa središnjom temom 'Uključene, aktivne, svjesne - Ženske perspektive danas'.

To je ujedno i naziv glavne izložbe 10. izdanja najveće međunarodne fotografske manifestacije u Hrvatskoj koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu pod kustoskim vodstvom Lee Vene i Marine Paulenka, koji potpisuju koncept festivala.

Smatrajući kako je u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female, te fenomena kao što je ženski pogled, potrebno preispitati aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva (objediniti i suprotstaviti različite generacijske i kulturne perspektive, te kritički preispitati kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici), ovogodišnji je festival u potpunosti posvećen ženskim perspektivama.

Festival je i ove godine programski intenzivan te osim izložbi donosi bogat edukativni, diskurzivni i zabavni program. Glavni izložbeni program održava se u MSU-u, koji je ujedno i glavni partner festivala. Tjedan otvorenja festivala trajat će od 10. do 16. rujna, a same izložbe na brojnim lokacijama diljem Zagreba ostaju otvorene do konca rujna.

Festival Organ Vida najveći je festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake s ciljem promicanja hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa, te promišljanja fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici.