Karlovac će graditi Dom Nikole Tesle

Nije dovoljno poznata činjenica da je Nikola Tesla svoja prva otkrića napravio u zgradi današnje karlovačke gimnazije, gdje je i maturirao. Stoga bi u Karlovcu iduće godine trebala započeti gradnja Doma Nikole Tesle. Upravo potpisani ugovori za izradu projektne dokumentacije i koncepta Doma vrijedni su oko pola milijuna kuna.

Njegova dječačka znatiželja sigurna je ovdje naišla na neke nove izazove koji su ga onda, sigurni smo, usmjerili dalje prema tehnici. On se u svojim autobiografskim zapisima rado sjeća vremena provedenog u ovoj školi, na što smo mi izuzetno ponosni, kaže Snježana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac.

No, činjenica da je Tesla maturirao upravo u Karlovcu - malo je poznata javnosti. To bi trebao promijeniti projekt izgradnje Doma Nikole Tesle.

Smatram da N. Tesla kao brend ili prepoznatljivost grada Karlovca s ovim projektom napokon dobiva ono svoje mjesto koje mu u gradu Karlovcu pripada, smatra Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Osim obrazovanja, edukacije, povijesti mora biti jedna turistička komponenta našeg grada i županije, i to će biti prilika da ga uz pomoć drugih izvora sredstava što prije realiziramo, naglasila je Martina Furdek Hajdun, dožupanica Karlovačke županije.

Zasad je osiguran novac samo za izradu projektne i idejne dokumentacije. Dio je novca dalo Ministarstvo regionalnog razvoja, dio iz europskih fondova. No, budući da se radi o svjetski poznatom Tesli - plan je ostatak novca također namaknuti iz fondova Unije.

Budući dom nalazit će se u sada ruševnoj kućici tik uz gimnaziju, a na pola puta između Teslina tehničkog muzeja u Zagrebu i muzeja u rodnom Smiljanu. Plan je do kraja godine ishoditi građevinsku dozvolu, nakon čega bi trebala početi i gradnja.