Drava Jump - akcija očuvanja rijeke Drave

Među najvećim slatkovodnim biserima Europe je rijeka Drava. Njezinih 720 kilometara proteže se kroz pet država. Taj rezervat biosfere nastoji se zaštititi europskim projektom Drava Life. U njega su uključeni i brojni sportski klubovi.

Hrvatska se može pohvaliti najljepšim europskim riječnim krajolikom - nazivaju ga europskom Amazonom. Riječ je o prekograničnom rezervatu biosfere Mura - Drava - Dunav - milijun hektara velikom riječnom krajoliku donjih tokova tih rijeka. U povodu Dana europske Amazone varaždinski Rafting klub MATIS organizirao je akciju Drava Jump. Središnji događaj skok je u rijeku.

Zašto Drava? Drava je u posljednje vrijema najviše ugrožena od nekih vanjskih utjecaja, pa u svakom slučaju hrtjeli bi je sačuvati. Čuvamo ne samo rijeku već i močvare i šume koju je okružuju jer u stvari ta šuma, ta močvara je najveće bogatstvo koje imamo, objašnjava Nikola Želimorski iz Rafting kluba MATIS.

U akciju očuvanja rijeke Drave uključeni su i članovi hrvatskoga predstavništva svjetske organizacije za zaštitu prirode koja djeluje u 90 zemalja svijeta i igra ključnu ulogu u razvoju međunarodnoga pokreta za očuvanje prirode.

Prirodna oaza uz Dravu dom je brojnim zaštićenim vrstama, među kojima su iznimno rijetki orao štekavac i crna roda te brojne endemske vrste riba.

Rijeci Dravi, kao i drigim hrvatskim rijekama prijete hidroelektrane i mi smo tu da bi iskazali negativno mišljenje prema tome i zato smo ovo spjojili s našom kampanjom DOSTA JE jer Drava ima već 22 hidroelektrane i ne želimo vidjeti više ni jednu, poručuje Irma Popović Dujmović iz WWF Hrvatske.

U Dravu, koja je imala 20 Celzijevih stupnjeva, skočilo je pedesetak kupača.