Katja Romac: Dosadno je obje noge držati na zemlji

Kažu da je život kratak i samo jedan, ma koliko živjeli, zato nikada nija kasno za ostvarenje želja. Vidjeti ćemo to u reportaži o Katji Romac, slikarici i književnici za djecu, koja je svoje talente javnosti obznanila prije pet, šest godina. Uskoro odlazi u mirovinu kada se želi intenzivnije posvetiti svojim radovima.

Dugo je Katja Romac, diplomirana inženjerka matematike i informatike, gledala kako njezine dvije sestre kistovima na platnu izražavaju svoje emocije. Previše je bila zaokupljena poslom i obitelji, dvojicom sinova i suprugom - sve do prije par godina.

I onda mi se odjedanput stvorio jedan slobodan prostor i onda sam ja počela slikati. Slikala sam dan i noć. I onda je toliko slika bilo da sam napravila dvije samostalne izložbe, u rodnoj Korčuli, u Blatu na Korčuli na Blatskom ljetu i u Zagrebu, priča Katja. Bajkovitost sa svojih slika vrlo brzo je kao ilustracije prenijela u knjige za djecu.

Iako gđa Romac kaže da je dosadno obje noge držati na zemlji, ipak nerijetko je u pisanju inspiriraju situacije iz stvarnog života, poput poplave u Gunji, gradu kojem je donirala velik dio prihoda od prodaje svojih radova. A uz pomoć prijateljice, psihologinje, uz knjigu Zajc Ivek napravila je i priručnik za roditelje.

Svoju je kreativnost pokazala i u odgoju djece, danas inženjera elektrotehnike i informatičara, smišljajući drugačije načine da ih nauči plivati, voziti bicikl, strane jezike...

Odnedavno je Katja Romac postala članica Društva hrvatskih književnka za djecu. Knjige joj se prevode na nekoliko stranih jezika. Obožava pjevati francusku šansonu. Od jeseni ide u mirovinu i imat će više vremena za pisanje, slikanje, za svoje unuke. I ide na prvu turneju, na predstavljanje svojih knjiga za djecu, koja će krenuti iz knjižnice na njezinoj rodnoj Korčuli do Dubrovnika. Bez sumnje da će biti veselo uz ženu s vječnim djetetom u sebi i s toliko radosti u očima.