Čuvari zavičajne kulturne baštine i okoliša

Zavičajno ekološko društvo Zaprešić ovo ljeto organizira više događaja u svojem gradu i poziva ljude, mlade i starije, da se uključe.

Postoji već 23 godine. Članovi su se posvetili čuvanju zavičajne kulturne baštine i okoliša, odnosno ekološke baštine. Smjestili su se u obnovljenu tradicionalnu kućicu staru 160 godina u kojoj ipak ima dovoljno mjesta za razne radionice.

Posebno su se posvetili očuvanju zavičajnog govora i izdavanju zbirki pjesama na kajkavskom narječju. Stvaraju ih i odrasli i djeca. Njihovo kaj čuje se i za Valentinovo kada priređuju svoje huncutarije i špelancije, za dane grada Zaprešića i na brojnim kulturnim manifestacijama.

Ekološke teme na dnevnom su redu na Dan voda te kada rade na osvještavanju ljudi o nužnosti zaštite od ambrozije. S Centrom  za mladež
organiziraju Ljeto i Zimu u Zaprešiću. Ove godine u suradnji sa zaprešićkim vatrogascima djecu će voditi u prirodu i na seoska imanja. Počinju 6. kolovoza. Ako se netko želi prijaviti, još ima mjesta.
Tu je i zajednički projekt 'Nismo vas zaboravili' posvećen druženju umirovljenika i učenju vještina slikanja ili ručnog rada.