Borovnice čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga

Čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga, jačaju imunitet i kosti, te poboljšavaju noćni vid. Imaju borovnice još mnogo korisnih i zdravih učinaka i na tijelo i na duh. Zna to dobro obitelj Lisjak, koja ih uzgaja već nekoliko godina. Ovih dana imaju pune ruke posla, jer počela je berba.

Nekima otkaz znači kraj svijeta. Mislila je tako i Jasminka Lisjak kad je prije sedam godina ostala bez posla. No danas joj je to donijelo životnu prekretnicu nabolje - njezina je obitelj počela uzgajati borovnice na zemlji na kojoj su planirali izgraditi kuću.

Da nije bilo hrabrosti i odvažnosti tko zna kuda bi ih život odnio. Sad s trogodišnjom kćerkom Fridom većinu vremena provode među borovnicama. Jedini su certificirani eko proizvođači borovnica u ovom kraju.

Na malo više od jednog hektara raste oko tri i pol tisuće biljaka. Uzgajaju 12 različitih sorti. Urod ovisi i o vremenskim prilikama, ove godine očekuju oko četiri do pet tona borovnica.

Kad krene sezona, raste adrenalin. U pomoć priskaču berači, roditelji. Od prvih zrelih bobica do kraja berbe dva su mjeseca. Prva klasa ide u prodaju, od druge se kuha pekmez i spremaju ljuto - slatki umaci. Prijavili su se i na natječaj Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Jer planiraju širiti posao. Želja im je opremiti moderan pogon za preradu borovnica.