Riječki torpedo - prvi na svijetu

Rijeka se ponosi svojom industrijskom baštinom, a upravo je to u svijetu poznati torpedo. Muzej Grada Rijeke u čast torpedu otvorio je i izložbu. I nije to priča samo o razornom oružju, već puno više.

Nakon 45 godina riječki dizelski motor vratio se kući. Naime, Muzeju grada Rijeke stigao je dar iz Slovenije. Motor težak tonu i pol, dužine više od dva metra, koji je dosad bio rezervni izvor električne energije u slučaju njezina nestanka.

Nakon 45 godina agregat se, a s time i dizelski motor, prestao koristiti. Demontiran je. Zahvaljujući informaciji kolega iz Tehničkog muzeja u Ljubljani dobili smo informaciju u Rijeci i rezultat toga je da je hotel M donirao Rijeci njezin uređaj, kazao je Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke.

Trebao bi obogatiti zbirku, ne samo torpeda nego svih onih uređaja koje je tvornica Torpedo proizvodila u Rijeci.

Uz sama torpeda pokušavamo skupiti čim više agregata, brodskih motora koji su se radili u Torpedu i također jednog dana traktore. Oni su s time završili, ali još ih uvijek ima, još uvijek rade, željeli bi ih prikupiti kako bi pokazali ljudima, domaćim i stranim, što je Rijeka tada radila, izjavio je Goran Pernjek, vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke.

Tako bi muzejski postav "Riječki torpedo - prvi na svijetu" pričao priču koja nije samo o oružju, već o svemu onome što je torpedo dao i čime se ugradio u tehničku znanost i industrijsku, a osobito riječku povijest.