Zlatna naranča obitelj Novaković iz Čilipa

Zlatnu naranču Dubrovačko-neretvanske županije za ovu godinu dobila je obitelj Novaković iz Čilipa, i to zato što više od 15 godina na svome obiteljskom gospodarstvu osmišljavaju autohtoni turistički doživljaj.

Osim što predstavljaju kulturnu, povijesnu, enološku i gastronomsku baštinu Konavala posebice se bave i kreiranjem sadržaja za lokalno stanovništvo.

Osamdesetpetogodišnji Pero Novaković iz Čilipa, iako po struci diplomirani agronom, u životu se više bavio turizmom, zrakoplovstvom i ekonomijom. Ipak uvijek je ostao vezan uz rodno selo, u kojemu je prije više od pola stoljeća pokrenuo kulturno-umjetničko društvo s poznatim folklornim priredbama te tako iznimno pridonio očuvanju konavoske tradicijske baštine. To se osobito odnosi na prepoznatljive narodne nošnje.

Tu su nam korijeni, tu nam je domovina, ne mičemo se odavde, imamo svoje naslijeđe, i to dobro naslijeđe koje su nam ostavili naši pradjedovi, roditelji, i jedan dio toga pokušavam, i pokušavali smo nakon Domovinskog rata kad je kuća bila zapaljena, i kad smo je negdje nakon desetak godina obnovili i oživjeli, da u njoj damo jedan dio nošnje, dio baštine dio gastronomije, dio običaja, dio rada i tako dalje, izjavio je Novaković.

Čitava filozofija Novakovićeve seoske kuće temelji se na njihovoj želji i odluci da seoski način života i stare običaje sačuvaju ne samo u sjećanju i memoriji, nego u stvarnom životu. Tako, primjerice, i svoje goste dočekuju na način kako su to radili i njihovi preci,  kad su u kući, kroz minula desetljeća imali pireve, razne feste, krsna imena i ostale zabave.

Kako izgleda jedan dan na tom seoskom imanju provjerila je HRT-ova dubrovačka ekipa.