Najezda komaraca u Međimurju

Na međimurskim poljima posljednjih su mjeseci, nakon obilnih kiša, ostale brojne lokve, a tu je i rijeka Mura - raj za komarce. U Međimurskoj županiji ove je godine prava najezda tih napasnika.

Kišno i toplo proljeće donijelo je najezdu poplavnih komaraca. Remete i ribičku idilu uz Muru, jer upravo je u mjestima uz rijeku najgore.

Od konca travnja je loše, dva puta smo tretirali odrasle komarce, to je koštalo 40 tisuća kuna, učinak je bio polovičan, požalio se Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Da bi se problem riješio, treba tretirati šire područje jer svaka je lokva za komarce pogodna. Pa Međimurska županija započinje akciju hitnog zaprašivanja u općinama i gradovima.

No, za larvicidno uništavanje je prekasno, stoga je odlučeno da svaka općina i grad što više pokuša sa automobilima uništiti te odrasle komarce.

Načelnici i gradonačelnici trebaju pripremiti plan i za sljedeću godinu, a apel je upućen i građanima: Stare autogume, voda koju ste ostavili da stoji na balkonu ili u vrtu kod kuće, to su mjesta koja bi ljudi trebali savjesno čistiti, prazniti, i na taj način bi se smanjio broj komaraca. Jer, osim što su dosadni, mogu biti i opasni za zdravlje.