U središnjoj Istri turistima nude izvorni način života

U oko 5 tisuća smještajnih objekata u unutrašnjoj Istri, ulaze i agroturizmi. Riječ je o obiteljskim gospodarstvima čiji vlasnici žive od poljoprivrede i kojima je turizam popratna djelatnost. Težak je to posao, pa pravih agroturizama nema mnogo. No, oni koji rade nude domaću i prvoklasnu hranu.

Nikakav hotel na obali već seljačko domaćinstvo u unutrašnjosti Istre za svoj je odmor odabralo ovo društvo iz Njemačke. Zajednički je doručak njihov mali ritual, a okusi domaćih proizvoda nemadmašni. Ovdje je sve domaće, raste u vrtu. Izvrsnog je okusa. Priroda nam se isto sviđa, ističu gosti. Sve im je nadohvat ruke.

Obitelj Šaina na ekološki način uzgaja povrće na 5 hektara zemlje. Sve više ima onih koji na njihovo imanje dolaze upravo zbog domaće hrane. Recimo da je porast u ovoj godini u odnosnu na prošlu velik, 20% a i više otkad smo otvorili, kaže Davorka Šaina.

Turizam je otvorio tržište i obiteljskom gospodarstvu Bažon nedaleko od Gračišća. Trećinu godišnje proizvodnje od 40 tisuća litara vina prodaju u vlastitoj  kušaonici. Kroz našu vianriju u zadnja je tri mjeseca prošlo više od tisuću ljudi organizirano ne uračunajući još individualne goste koji dolaze u pred i posezoni, objašnjava Matej Bažon

Agroturizmi su zahtijevan oblik turističke ponude stoga ih nema puno. "Radi se po cijele dane. Nije jendostavno. Serviraju se namirnice uzgojene na agroturizmu ili  u blizini. I u skladu s time neme ih previše jer se ljudi okreću jeftinijim oblicima zarade u turizmu, ističe Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre.

U središnjoj Istri žele njegovati upravo tu ponudu s izvornim načinom života. Gosti je, naime, sve više traže.