Slovenci daju poslovne prilike mladim Hrvatima

Djeca iz čakovečke Gospodarske škole sudjeluju u projektu GI - BAJ - MO koji financira Europska unija. Cvjećari, frizeri, šivači obavljaju praksu u sklopu projekta u Moravskim Toplicama, tamo su smješteni i dobivaju džeparac. Slovenci nakon prakse vrbuju mlade, pogotovo danas kad nedostaje kvalificiranih radnika, a Slovenija je otvorila tržište rada za Hrvate.

Liječnici i medicinske sestre, konobari, kuhari, vozači - susjednoj Sloveniji kronično nedostaje kvalificirane radne snage.

Trenutno najviše vozača dolazi iz Bosne i Srbije. No Slovenija im je tek odskočna daska jer nakon rada kod nas odlaze dalje na zapad gdje su plaće bolje, kaže Peter Mirt iz Sekcije za promet slovenske obrtničke komore.

Uz vozače, iz godine u godinu sve više Hrvata, pogotovo u pograničnom području posao pronalazi preko granice.

Prema podacima Slovenske obrtničke komore ondje radi više od 6300 Hrvata, nakon otvaranja tržišta rada Hrvatima, procjenjuje se da će se narednih mjeseci još zaposliti dvije tisuće.

I u turističkom je sektoru veliki manjak radnika pa hoteli privlače mlade iz Hrvatske.

Desetak učenica čakovečke Gospodarske škole opremaju i uređuju jedan hotel u Moravskim Toplicama. Naša škola i slovenski hotel povezani su projektom Erasmus. Nakon školovanja mnoge razmišljaju da barem nekoliko godina rade u Sloveniji jer kažu - uvjeti rada, ali i zarada su bolji.

U Hrvatskoj se stručni radnici traže, međutim rijetko se daje prilika mladima da nakon školovanja razviju svoje vještine. Profesorica Ljiljana Škrobar iz Gospodarske škole u Čakovcu kontaktirala je i naše hotele no nema odaziva.

Ono što mi ne prepoznajemo, prepoznaju stranci. Pa nije ni čudno da mladima iz Hrvatske - pružaju šansu.