Eco Fest i Dan Dunava

U Eko centru Zlatna Greda održan je Eco Fest, na kojemu je, uz razne zabavne aktivnosti, predstavljen i dio turističke ponude Baranje. Eko centar Zlatna Greda danas je mnogo više od tihog kutka u prirodi. Eco Fest i Dan Dunava gostima su ponudili zanimljivu priču na otvorenom.

Osmislili smo cjelokupnu manifestaciju, besplatnu vožnju biciklom, radionice sa čojom, langošice, besplatan grah. Apsolutno najljepše što Baranja na ovom području može ponuditi, kaže Adriana Blažević iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Od čoje su se u baranjskim kućanstvima nekada izrađivali uporabni predmeti. Danas uglavnom ukrasi - narukvice, nakit, različite cvjetov...

Da im je okoliš važan pokazali su i učenici osnovnih škola. U sklopu međunarodnog projekta zaštite rijeke Dunav poslali su snažnu video poruku.

Turistička ponuda bila bi nepotpuna bez domaće gastronomije. Za dobrodošlicu su se nudile poderane gaće - tradicionalna poslastica koju se uvijek može prilagoditi vlastitu ukusu.

A pravi gurmani znaju da se šarana u rašljama ili grah na baranjski način jednostavno mora probati. U kotlić idu isključivo domaće namirnice - baranjska slatka paprika, luk, domaće povrće i grah.