Sretni konji češće ržu

Znanstvenici dosad nisu puno pozornosti pridavali tome zašto konji ržu, a ispuhivanje zraka kroz nos povezivalo se s čišćenjem od sluzi, mušica i drugih stvari koje iritiraju nosnu šupljinu. No, francuski stručnjaci zaključili su da je rzanje ključni pokazatelj onoga što se događa u mozgu tih životinja. Ustanovili su da konji koji žive opuštenije puno češće ržu od onih u stresnim situacijama, piše BBC.

U studiji su pratili trkače konje u školama jahanja i one koji su živjeli u prirodnim uvjetima. Trkači konji su živjeli u malim boksevima i trenirani četiri do dvanaest sati tjedno, a na travu su izlazili tek kraće vrijeme. Za razliku od njih, konji na otvorenom živjeli su u manjim skupinama i korišteni su samo za kraće, rekreativno jahanje.

Stručnjaci su ih pažljivo promatrali pet minuta te snimali koliko često ržu i što rade s ušima - položaj unatrag povezuje se s negativnim, a prema naprijed s pozitivnim osjećajima. Konji su puno češće rzali na ispaši nego u štali - trkači konji rzali su oko pet puta na sat, upola manje od onih na otvorenom, utvrdili su znanstvenici. Učestalost rzanja povezano je s pozitivnim osjećajima, kao što je položaj ušiju prema naprijed. Kada su stručnjaci analizirali ostale pokazatelje ugode i stresa, zaključili su da je rzanje češće kada su konji u dobrom stanju.

Autori studije stoga smatraju da je rzanje puno više od čišćenja nosa. Rzanje je povezano s pozitivnim kontekstom (na ispaši, prilikom hranjenja), rekla je dr. Mathilde Stomp sa sveučilišta u Rennesu. Ono je rjeđe u konja koji se ne osjećaju dobro. Rzanje je dakle mogući pouzdani pokazatelj pozitivnih emocija koji bi nam mogao pomoći da shvatimo koje su to situacije koje konji vole, dodala je.