Pripremite crveno-bijele slastice u čast naših 'vatrenih'

Slastičarka Ana Marcelić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokazala je kako napraviti prigodne crveno-bijele slastice - dekoriranu tortu u obliku polovice lopte, kolač od bijelog i crvenog biskvita te čupavce u bijelom i crvenom kokosu.

Recept za Crveno-bijele čupavce

Sastojci (biskvit):
Oštro brašno - 600 g
Prašak za pecivo - 2 vrećice (26g)
Maslac - 160 g
Šećer - 500 g
Jaja - 4 kom
Mlijeko - 400 ml

Sastojci (čokoladni umak):
Maslac - 500 g
Šećer - 250 g
Čokolada za kuhanje - 500 g
Mlijeko - 500 ml

Sastojci (za dekoraciju):
Kokosovo brašno - 800 g
Crvena prehrambena boja - 1 kom

Postupak (biskvit):
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pjanasto umutiti žumanjke, šećer i maslac. Zatim u tu posudu naizmjenice dodavati suhe sastojke ( brašno sa praškom za pecivo ) i mlijeko. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka se sve dobro umiješati. Smjesu peći 25 minuta na temperaturi od 170 *C.

Postupak (čokoladni umak):
Sve sastojke staviti u posudu za kuhanje, i grijati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se smjesa lijepo ne poveže.

Postupak za dekoriranje:
Kad se biskvit ohladi, narezati ga na kocke, koje se umaču u čokoladni umak pa u kokosovo brašno
Postupak za crveno kokosovo brašno:
Na ravnu tacnu ili pleh staviti papir za pečenje, i na njega isipati kokosovo brašno. Rastopiti malo crvene boje ( ako je u prahu) u vodi, i pomiješati boju sa brašnom koristeći ruke (   dobro je imati jednokratne rukavice na rukama, zbog boje ). Ostaviti brašno da se suši na podlozi barem nekoliko sati.