Veleposlanik Čilea zaplesao cuecu, tradicionalni ples udvaranja

Emisija Dobro jutro, Hrvatska predstavlja ljude koji su zbog posla iz inozemstva došli u Hrvatsku. Otkrit će vam tko su oni i kako su se snašli u našoj zemji. Ovoga puta predstavljamo vam veleposlanika Čilea Juana Luisa Nila Valledora.

Čile se proteže 4300 km duž istočnog dijela južne Amerike. Od 15 milijuna stanovnika, njih 40 posto živi u glavnome gradu Santiagu. Upravo je taj velegrad rodno mjesto Juana Luisa Nila Valledora, čileanskog veleposlanika u RH. Ovaj doktor veterine nikada nije radio u struci, već je nakon završene diplomatske akademije život odlučio posvetiti promidžbi svoje zemlje diljem svijeta.

U Hrvatsku je prvi put stigao prije tri godine. O ljepotama naše zemlje slušao je od svojih hrvatskih prijatelja u Čileu. U kojoj god zemlji boravio, sa sobom nosi tradicionalnu čileansku nošnju na koju je iznimno ponosan.

Zanimljivu diplomatsku karijeru dugu 40 godina veleposlanik Čilea završit će u Hrvatskoj. Iduće godine odlazi u mirovinu i vraća se u rodni Santiago. Ondje će uživati uz svoje petero djece i dvoje unučadi. U međuvremenu, kad stigne, uživat će u Hrvatskoj, koju smatra svojom drugom domovinom.

Veliki je zaljubljenik nogometa i tijekom nogometnog prvenstva navijao je naravno za Hrvatsku. Što nam je još otkrio pogledajte u reportaži Dubravke Žiljak: