10 000 tisuća boca sa zagađenom vodom

Umjetnik Brother Nut iskoristio je 10 000 boca napunjenih zagađenom vodom iz okolnih podzemnih voda kako bi upozorio na zagađenje u Kini, no kineske vlasti nisu dobro primile njegovu akciju.

Brother Nut je u lipnju napunio 10 000 boca sa zagađenom, žutom podzemnom vodom iz manjeg okruga Xiaohaotua u sjeverozapadnoj provinciji Shaanxi, a izložbu je postavio u uskoj ulici na koju je postavio police s bocama koje podsjećaju na supermarket.

Njegov potez potaknuo je istragu ureda za zaštitu okoliša, a naftni gigant Sinopec privremeno je zaustavio rad naftnih bušotina na tom području. Kineske vlasti odlučile su zaplijeniti većinu boca, kazavši kako je Brother Nut prekršio regulaciju o zaštitnim znakovima jer je koristio boce popularnog brenda.

Umjetnik je potom preostale boce pokušao izložiti na cesti, no lokalne su ih vlasti zaplijenile tvrdeći kako je ilegalno parkirao auto i vozio bez dozvole. Kako bi ukazao na zagađenje u Xiaohaotuu Brother Nut je pokušao organizirati i heavy metal koncert na prostoru za koje kaže da je onečišćen teškim metalima, a kako bi izbjegao zakon o zabrani javnog okupljanja, koncert je planirao održati za stado od 200 ovaca. Nije, međutim, mogao pronaći niti jednu ovcu te sumnja da ih je vlast sve premjestila s tog područja.

Kineska vlada priznaje kako su godine nekontroliranog ekonomskog razvoja utjecale na zagađenje podzemnih voda. Unatoč projektima usmjerenim na smanjenje onečišćenja, aktivisti upozoravaju kako je onečišćenje zraka smogom samo jedan od problema.

Ljudi su fokusirani na onečišćenje zraka jer je smog vidljiv, no malo se pozornosti daje onečišćenju vode, rekao je Brother Nut koji je ranije upozorio na onečišćenje zraka izradivši opeku od čestica smoga koje je sakupio usisavačem. Umjetnik koristi pseudonim kako bi zaštitio svoj pravi identitet.
Kompanija čije je boce Brother Nut koristio za izložbu, odbila je komentirati slučaj, kao i naftna kompanija Sinopec.

Stanovništvo okruga Xiaohaotua godinama se žalilo na zagađenje vode kazavši kako je voda zagađena otkad je Sinopec započeo s projektom 2005. godine. Ured za zaštitu okoliša ranije je utvrdio kako je voda zagađena teškim metalima, željezom i manganom, u količinama koje su više od četiri puta veće od nacionalnog standarda.

Ovakvi načini privlačenja pažnje na društvene probleme karakteristični su za kinesku umjetničku scenu još od osamdesetih. Umjetnici i aktivisti poput Ai Weiweia takvim su se djelovanjem i proslavili, no u posljednjih nekoliko godina pod vlašću predsjednika Xi Jinpinga Kina postaje manje tolerantna.