Iva Madunić napisala najbolje maturu

Završio je ljetni rok ovogodišnje, devete državne mature. Prosječna ocjena maturanata na ispitima nije iznenađenje - trojka kao i prošlih godina. No zato je, prvi put maturu najbolje napisala i nagradu "Marin Soljačić" osvojila jedna djevojka. Njezino je ime Iva Madunić i dolazi iz Treće splitske gimnazije.

Iva je riješila 100 posto ispite iz matematike i fizike na višoj razini a hrvatski i engleski više od 90 posto. Nije se nadala, kaže, i presretna je. Zatekli smo je na odmoru na Hvaru i pitali koje je njezina poruka? Poruka je da se isplati trud i da taj put uvijek mora biti nagrađen, uvjerava.

Uz Ivu 11-ero maturanata riješilo je po dva ispita 100 posto. No ima i onih koji će morati ponovno pisati, naime 649 gimnazijalaca palo je na ljetnom roku.

Najveći udio negativne ocjene je ove godine na ispituima iz sociologije, slijedi hrvatski osnovna razina, fizika, geografija. Zabrinjavaju vrlo loši rezultati iz hrvatskog jezika i to osnovne razine, a posebice jedan podatak - 1700 praznih listova predali su ovogodišnji maturanti. Zato se za desetu maturu najavljuju promjene: Bit će jaće povezana sa Agencijama kako bi proveli sve potrebne edukacije sa nastavnicima, otkriva Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A za Ivu, najmaturanticu kažu u šali - ovogodišnji je ženski Modrić. Ona će nagradu "Marin Soljačić" primiti 31. srpnja.