Etnozbirka "Naša zibelka" - priča o prošlosti Cvetlina

Uz hrvatsko-slovensku granicu, nedaleko od Trakošćana, bednjansko je naselje Cvetlin. Smješteno je blizu Ravne Gore pa je poznato planinarima i zmajarima. Znano je i po velikoj vuzmenki, Cvetlinskim susretima. Vrijedna etnozbirka u osnovnoj školi za mnoge je pravo otkriće.

Osnovna škola u Cvetlinu na najljepši način čuva baštinu cvetlinskoga kraja. A za sve je zaslužna dugogodišnja učiteljica, danas umirovljenica - Marija Mavriček. Razmišljala je kaže i shvatila koliko bi dobro bilo da djeca dožive prošlost svojih roditelja, djedova i baka.

Ideju su poduprli u školi pa je s pomoću općine Bednja uređena i prostorija na sliku i priliku seoske hiže potkraj IX. i s početka XX. stoljeća. Učeći o zavičaju, učenici su prikupili brojne predmete.

Malo je sačuvanih narodnih nošnji, škrinja, zemljanih posuda. Strance za te predmete nisu vezale nikakve uspomene, jada se učiteljica Marica, kako je od milja zovi mještani. Za jedan plastični stolnjak, kaže, dobivali su stvari neprocjenjive vrijednosti.

Zemljane posude, fruklje, lopari, kolovrat, žrvi. Narodna nošnja, škrinjica puna uspomena. Svaki izložak jedna priča. Pa i o gospođi Mariji. Jako je željela biti učiteljica i ostaviti trag da se zna da je tu, u cvetlinskoj školi, 43 godine radila učiteljica Marica.

Etnozbirka "Naša zibelka", svojevrsni muzej, svjedoči o velikoj upornosti i neizmjernoj ljubavi prema zvanju i zavičaju.